Domovská stránka webu imunovit.sk

FLAVONOIDY

Pridané: 08.08.2022
|
Prečítate za 2 min.
|
imunovit
flavonoidy

Flavonoidy sú skupina polyfenolových látok, ktoré sa hojne vyskytujú v ovocí a v zelenine.

Účinky flavonoidov
Flavonoidy sú najefektívnejšími rastlinnými antioxidantmi. Chránia bunky pred negatívnymi účinkami voľných radikálov. V súčinnosti s vitamínom C a vitamínmi skupiny B majú protivírusový a protibakteriálny účinok. Normalizujú energetický metabolizmus a činnosť nervovej sústavy, a takisto sú schopné pomôcť pri vylučovaní ťažkých kovov z organizmu.

 

Vďaka svojej chemickej štruktúre ovplyvňujú aktivitu viacerých enzýmov, ktoré sa podieľajú na opravovaní poškodených buniek, podporujú imunitu a ovplyvňujú zrážanlivosť krvi. Tým, že pôsobia na krvné doštičky, ktoré zabezpečujú zrážanlivosť krvi, klesá riziko vzniku trombov. Flavonoidy sa vstrebávajú v tenkom čreve, pečeni a obličkách. Nepotrebné množstvo sa vylúči močom von z tela, a preto si nemusíme robiť starosti s predávkovaním týmito látkami.

 

Bez negatívnych vlastností
Flavonoidy sú jedny z najznámejších molekúl na Zemi, staré viac ako 3 miliardy rokov. Keďže väčšinou ide o konečné produkty rastlinného metabolizmu, majú jednu unikátnu vlastnosť – nemajú prakticky žiadne negatívne účinky. Ich použitie je bezpečné a ľahko sa kombinujú ako s alternatívnou, tak s klasickou medicínou.

 

Aj pri vážnych ochoreniach
Množstvo vedeckých prác špičkových ústavov z celého sveta vedecky dokázalo mnoho prospešných účinkov flavonoidov, od antioxidačných cez protizápalové až k potenciálne preventívnym účinkom pri vážnejších ochoreniach. V oblasti protirakovinových účinkov, Alzheimerovej choroby, neurodegeneratívnych a kardiovaskulárnych ochorení vedecký výskum v súčasnosti ešte stále prebieha.

 

Výskum je zameraný predovšetkým na využitie flavonoidov a flavonoidových komplexov v prevencii a liečbe:
• ochorení srdca a ciev (ateroskleróza),
• porúch metabolizmu (cukrovka, obezita),
• neurodegeneratívnych ochorení (Alzheimerova a Parkinsonova choroba),
• chronických zápalov,
• vírusových a bakteriálnych infekcií (napr. ľudský papillomavírus),
• onkologických ochorení

 

Kde nájdeme flavonoidy
V prírode sú flavonoidy prítomné v šupkách citrusových plodov, v plodoch šípky, v zelenine. Medzi ich najznámejšie zdroje patria lesné plody, hrozno, citrusy, kakaové bôby, arašidy, petržlen alebo cibuľa. Veľmi účinné flavonoidy obsahujú najmä rastliny čaju. Takisto sa nachádzajú v červenom víne, vo višniach, malinách či jahodách. Z obilnín ich obsahuje najmä pohánka. V niektorej zo známych foriem (zdokumentovaných je ich asi 6 000) ich však viac-menej nájdeme v celej rastlinnej ríši. Odhady denného príjmu flavonoidov prostredníctvom potravy sú rôzne. Pohybujú sa v rozmedzí od 0,5 mg až po jeden gram. Najčastejšou odporúčanou dávkou je 50 až 200 mg.


Späť na zoznam článkov

Dodanie tovaru

Platba aj cez TATRAPAY

Tatrapay

MALL Partner

Mall partner

Copyright 2021 - 2022 © imunovit.sk